Pohanka loupaná

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Související zboží1
- Pohanka loupanáSkladem430,00 Kč373,91 Kč bez DPH
- Obsah živin:12 % bílkovin, 2,5 % tuku, 6,5 % popelovin ( minerální látky ), 5 % vlákniny, 41 % škrobu.
- Charakteristika: Pohanka se podle způsobu využití řadí k obilovinám. Botanicky se jedná o rostlinu dvouděložnou, patřící do čeledi Rdesnovitých (Polygonaceae). Často je označována za pseudoobilninu. Pohanky jsou jednoleté a vytrvalé byliny. Mají bílé a růžové květy v hroznech a lichoklasech. Plodem je nažka.
V českých zemích se začala pěstovat od 12. století a v 16. století byla velmi populární potravinou. Dostala se k nám po nájezdech Turků ( odtud i její jméno - pohané ), kteří ji měli jako potravu pro sebe i pro koně. Ve starých spisek se tvrdilo, že turečtí nájezdníci měli koně zdravé, velmi silné a s krásnou lesklou srstí.
Pohanka je bezlepková plodina. Je významným zdrojem rutinu - vitamín B8, který napomáhá při problémech s cévami. Posiluje imunitu organizmu a využívá se i při detoxikaci. Z pohledu makrobiotiky stahuje a vysušuje, proto se doporučuje podávat hlavně v zimě, kdy prohřívá organismus. Je zdrojem jednoduchých sacharidů, dobře stravitelných škrobů, vlákniny, minerálů a vitamínů, vhodných pro zdravý vývoj organizmu. Námi nabízená loupaná pohanka je v potravinářské kvalitě, ale protože je s ní manipulováno v krmivářském prostředí, nedoporučuji používat pro lidskou výživu.
Pohanka se může zkrmovat zvířatům ( mimo ptactvo ) pouze loupaná. Slupky mají fotosensibilní vlastnosti - zvyšují citlivost pokožky na sluneční záření. Ptáci si ji oloupou, ale jiná zvířata ne.
Možnosti použití - především při:
- kožních problémech, zejména alergiích
- artritidy, záněty kopyt, laminitis
- nedostatečném prokrvování končetin
- pro staré koně
- nedostatku minerálních látek - např. hořčíku
- pro neklidné koně
- míchání vlastního müsli
- zpestření krmné dávky
Doporučená dávka: cca 200 g / den. Míchejte nejlépe s vojtěškovými peletami. Je možno zvýšit chuťovou i energetickou atraktivitu pohanky lehkým přelitím vhodnými rostlinnými oleji - konopný, lněný, ostropestřecový, aj. Před zkrmením se může pohanka namočit na několik hodin předem, zvýší se tak její stravitelnost i chutnost.
- Skladování a spotřeba: Suchá loupaná zrna pohanky skladujte hermeticky uzavřená v PVC sáčku a hlavně v suchu. Pozor na napadení moly. Pokud se tak stane, ihned ji spotřebujte ( propláchnout a použít - koním to nikterak nevadí ) ať se vám moli nerozmnoží v domácnosti.
Spotřebujte v suchém stavu nejlépe do 6 měsíců od zakoupení. Při správném skladování vydrží ale i rok.